SDP on Suomen kansainvälisesti verkostoitunein puolue. Internationalismi on osa puolueemme dna:ta, se on keskeisessä osassa periaatejulistuksessamme ja jokapäiväisessä politiikan teossa. Itse olen tullut SDP:n toimintaan mukaan nimenomaan kansainvälisen toiminnan kautta, koska SDP oli ja on puolueista se, joka aidosti näkee Suomen osana kansainvälistä yhteisöä.
Minulle kansainvälisyys on ollut koko työurani arkea. Yhteydet muihin edistyksellisiin toimijoihin, oli kyse sitten sisarpuolueista, ajatuspajoista tai kansalaisjärjestöistä, tukevat osaamista ja ymmärrystä sekä tuovat uusia ajatuksia. Olen tehnyt ensimmäinen korkeakoulututkintoni Englannissa, työskennellyt vuosia EU-tason järjestöissä johtaen Euroopan Demarinuoria ja yhä edelleen kirjoitan säännöllisesti artikkeleita eurooppalaisten ajatuspajojen julkaisuihin.
Yhteyksistä ja verkostoista on monesti myös ihan konkreettista apua.
Eduskuntavaalien alla saimme valtavasti apua vaalikampanjan sparrauksessa muiden maiden kampanjastrategeilta. Olemme käyneet oppimassa kampanjoinnista, viestien rakentamisesta ja ohjelmatyöstä niin Saksassa, Norjassa, Iso-Britanniassa kuin monessa muussakin maassa. Näiden vierailuiden tulokset näkyvät Suomeen muokattuina ihan suoraan niin somessa kuin ovien koputtelussakin eri puolilla maata.
Yhteistyö muiden pohjoismaisten sosialidemokraattisten puolueiden kanssa on erityisen läheistä. Suomen ja Ruotsin poliittiset asetelmat ovat hyvin samanlaiset ja voimmekin oppia ja hyötyä yhteistyöstä monin tavoin. Kun hallituspuolueet kertovat tekevänsä ”pohjoismaisia” työmarkkinauudistuksia, on meillä heti valmiina oikea tieto asioista ja voimme huomauttaa, että lakko-oikeuden rajoittaminen ilman myötämääräämisoikeutta, tilaajavastuun tiukentamista tai alipalkkauksen kriminalisointia on rusinoiden poimimista pullasta, eikä suinkaan pohjoismaisen mallin edistämistä.
Kyse on myös laajemmista tavoitteista. Monet SDP:n tavoitteet edistyvät yhteisen, eurooppalaisen työn kautta. Moni työelämää parantava tai heikentävä laki säädetään nykyisin EU:ssa ja monet kansainvälisten sopimusten tulkinnat tehdään kansainvälisissä järjestöissä. Näissä Suomi yksinään on pieni toimija, mutta sosialidemokraatit yhdessä merkittävä voima. Siksi tavoitteidemme ajaminen kansainvälisesti omassa puolueyhteisössämme on yhä tärkeämpää. Tässä meidän on oltava nykyistä parempia. On turha ajatella EU-politiikkaa kotimaan politiikasta irrallisena kokonaisuutena, jota tekevät erilliset toimijat.
Oli kyse sitten liikenne-, työ-, tasa-arvo- tai talouspolitiikasta, meidän on samaan aikaan edistettävä tavoitteitamme niin kotimaassa kuin EU:ssakin. Tätä varten meidän on kehitettävä kansainvälisiä verkostoja ei vain puolueelle, vaan myös kansanedustajille, työryhmien vetäjille ja asiantuntijoille. Itse olen eri tehtävissä päässyt nauttimaan siitä hyödystä, joka tulee laajoista verkostoista. Ei ole sellaista Euroopan maata, jossa ei olisi vanhaa nuorisotoiminnan aikaista toveria, jolle voi soittaa ja kysyä, että mikäs tämä esitys, idea tai uusi laki teillä onkaan ja mitä voisimme siitä oppia.
Samalla meidän on laajennettava SDP:n jäsenten mahdollisuutta kansainväliseen toimintaan ja kontakteihin. Tämä toimii monella tavalla. Ensinnäkin voimme kutsua yhä useammin mielenkiintoisia puhujia, kouluttajia ja asiantuntijoita kertomaan meille miten asioita tehdään muualla. Tätä olemme hyödyntäneet esimerkiksi usean työryhmän työssä, mutta sitä on laajennettava.
Voimme myös tukea esimerkiksi Euroopan demaripuolueen toimintaan osallistuvia ja varmistaa, että Suomesta on aina lähtijöitä kansainvälisiin tapahtumiin ja koulutuksiin, joita esimerkiksi Euroopan sosialidemokraattinen puolue PES:n, Pohjoismainen yhteistyöjärjestön SAMAK:n tai Sosialistisen Internationaalin ja Progressive Alliancen toimesta järjestetään. Laajentamalla osallistujien joukkoa, yhä useampi tuo mukanaan uutta osaamista arjen työhön kotimaassa.
Ja lopulta, moni työväenyhdistys tekee jo itse kv-työtä. Moni piiri tai osasto vierailee lähimaissa tai kauempanakin. Oppeja näistä vierailuista on levitettävä ja puolue voi etsiä myös tapoja tukea tätä paikallistason kansainvälistä toimintaa.
SDP on Suomen kansainvälisin puolue. Kansainvälisyys ei kuitenkaan ole automaatio, vaan sitä on edistettävä ja sen eteen on tehtävä työtä. Puolueen kv-toimintaa on parannettava ja osallistumismahdollisuuksia laajennettava. Puoluesihteerinä sitoudun vahvasti tuomaan kansainvälisyyden entistä vahvemmaksi osaksi puoluetoiminnan arkea.