Kuntavaalit, tasa-arvo ja EU

Kuntavaalien alla joillakin puolueilla tuntuu olevan halua keskustella asioista, joilla on hyvin vähän tekemistä kuntien kanssa. Kuten EU:n elpymispaketista tai eurooppalaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Näistä ei todellakaan päätetä kunnissa. Mutta EU:lla on kyllä vaikutusta kuntiin ja siksi olin iloinen, kun sain kutsun YLE Radio 1:een näistä asioista puhumaan.

YLE Radio 1:n Brysselin kone -ohjelmassa keskusteltiin EU:sta, tasa-arvosta ja kuntavaaleista. Aiheesta saatiin paljon eri teemoja esiin, aina hankintalaista harrastusten tukemiseen. EU vaikuttaa moneen asiaan, joista kunnissa päätetään, vaikka useimmiten mutkan kautta. Olisikin tärkeää, että myös valtuustoissa olisi enemmän osaamista EU-kysymyksistä, jotta osaisimme esimerkiksi hyödyntää paremmin EU:n rahastojen mahdollisuuksia alueen hankkeiden tai elinvoimaisuuden tukemisessa. Tai vaikka tietäisimme paremmin, mitä EU:n hankintadirektiivi itseasiassa vaatii ja mitä ei. Se kun ei esimerkiksi pakota valitsemaan halpaa hintaa laadun yli, tai sulje työllistämistavoitteita pois hankintojen kriteereistä. On aina ilo keskustella asiantuntevien ja asiallisten kollegojen kanssa, niin oli nytkin! Kiitos keskustelusta Riikka Pakarinen (kesk), Riikka Slunga-Poutsalo (ps) ja Elisa Tarkiainen (kok)!

Sen sijaan se, mistä kunnissa ei päätetä, on EU:n jäsenyys, elvytyspakettiin osallistuminen tai vaikkapa EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka. Näistä käytävä keskustelu kuuluu aivan toisille areenoille. Mutta siitä elvytyksestäkin voidaan kyllä kunnissa hyötyä, jos osaamista löytyy.