Minä olen malliesimerkki siitä, miten paljon suomalaiset ovat EU:n jäsenyydestä hyötyneet. Olen suorittanut korkeakoulututkinnon toisessa EU-maassa, tehnyt töitä kolmannessa, matkustanut lähes kaikki EU-maat läpi töiden (ja huvin) vuoksi vaivatta ja useimmiten rahaa vaihtamatta. Maksan halpakorkoista asuntolainaa ja edullisia puhelinlaskuja matkoiltani. Minulle EU:n hyödyt ovat siis selvät. Mutta kun niitä usein pohditaan, ajattelin Eurooppa-päivän kunniaksi kerätä muutaman kohdan listan siitä, mitä hyvää EU on meille tuonut. Lista on takuulla vajaa, mutta helposti löytyi 10 kohtaa. Täydentää saa!
1. Matkustamisen helppoutta!
EU on tehnyt matkustamisen alueellaan helpoksi. On kyse sitten loma- tai työmatkasta, ei EU:n sisärajoilla tarvitse viisumia ja edes passintarkastuksia ei juuri ole. Euro on poistanut rahanvaihdon kulut ja vaivan ja tehnyt hintojen ymmärtämisen ja vertailun helpoksi.
Ja sitten jos lento ei lähdekään ajoissa tai joku muu menee vikaan, on se EU:n laeista kiinni, että olemme oikeutettuja niin ruokaan, hotellimajoitukseen kuin myös rahallisiin korvauksiin myöhästymisistä. Nämä velvoitteet ovat muuten saaneet lentoyhtiöt panostamaan ihan tosissaan aikataulujen noudattamiseen ja palveluun.
2. Somessa ilman suuria maksuja
Iso asia on myös ns. roaming-säännöt, eli rajat, joita EU on asettanut sille, miten paljon puhelimen käyttö saa toisessa EU-maassa maksaa. Kun ennen sai pelätä puhelimeen vastaamisen maksavan mansikoita, voi nyt käyttää puhelintaan huoletta myös netissä surffailuun.
3. Turvaa silloin kun sitä eniten tarvitset
EU turvaa myös kaikkia kansalaisia silloin, kun matkustaessa kaikki ei mene niinkuin pitäisi. Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa oikeuden paikalliseen terveydenhoitoon äkillisen sairastumisen tai tapaturman osalta ilman, että sinun on huolehdittava maksuliikenteestä. Maksat vain samat maksut kuin kuka tahansa paikallinenkin maksaisi.
Jos matkustat EU:n ulkopuolelle ja joudut ongelmiin, kaikki EU-maiden suurlähetystöt auttavat myös muita EU-kansalaisia. Eli vaikka maassa ei olisikaan Suomen suurlähetystöä, voi apua saada vaikka Saksan, Ranskan tai Ruotsin lähetystöstä.
4. Barcelonasta oppia elämään
Jo yli 9 miljoonaa eurooppalaista nuorta on käynyt toisessa EU-maassa eurooppalaisten opiskelijavaihto-ohjelmien kautta ja luku kasvaa joka vuosi. Vaihto tarjoaa mahdollisuuden oppia kieltä, kulttuuria ja katsella maailma aivan uudesta näkökulmasta. Se tarjoaa kokemuksia, joista on hyötyä koko loppuelämän.
5. Tai koko tutkinto vaikka Oxfordista
Ja jos muutaman kuukauden vaihto ei ole riittävästi, voivat EU-kansalaiset hakeutua opiskelemaan toiseen EU-maahan koko tutkinnon ja olla opiskelijoina samalla viivalla opiskelumaan kansalaisten kanssa. Esimerkiksi suomalainen maksaa opiskelustaan toisessa EU-maassa ihan saman verran kuin muutkin samassa maassa.
6. Koulutuksesta iloa kaikkialla
Ja kun palaat tutkinnon kanssa kotimaahasi, on tutkinto kelpaava myös siellä, koska EU on tehnyt paljon töitä tutkintojen tuomisessa samalle tasolle ja tunnustetuiksi.
7. Jos sitä lähtisikin töihin Italiaan?
Voimme myös mennä töihin toiseen EU-maahan helposti. Työluvat tai viisumit ovat EU:n sisällä historiaa ja jokainen meistä voi myös muuttaa toiseen EU-maahan kolmeksi kuukaudeksi etsimään töitä säilyen oman maansa sosiaaliturvassa. Eli esimerkiksi Suomesta voi saada tuon aikaa työttömyysturvaa.
8. Työntekijöiden ja työehtojen puolesta!
EU on myös pyrkinyt turvaamaan työntekijöiden oikeuksia muun muassa niin sanotulla lähetettyjen työntekijöiden direktiivillä, joka määrää, että samasta työstä on maksettava sama palkka samassa työpaikassa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Suomeen työhön tulevalle työntekijälle on maksettava TES:n mukainen palkka.
9. Vakautta ja markkinoita tuotteillemme
EU:n jäsenyys on luonut myös suomalaisille yrityksille vakaat ja ennakoitavat markkinat, joilla toimia ja joille viedä tuotteitamme. Sen sijaan, että jokaisella maalla olisi omat kilpailusääntönsä, tullinsa ja markkinansa, meillä on yhdet, yhteiset markkinat ja niiden säännöt. Tämä tarkoittaa suoraan töitä suomalaisille.
Yhteiset markkinat ja raha ovat myös luoneet hintavakautta, joka hyödyttää jokaista kuluttajaa. Ja yhteisvaluutan mukana olemme toki saaneet myös hyvin matalista koroista, jotka ovat tietysti jokaisen asuntolainaa omaavan mieleen.
10. Turvallisia leluja lapsille
EU on myös panostanut huomattavasti kemikaalien regulaatioon, eli sen säätelyyn, kuinka paljon kemikaaleja meille myytävissä tuotteissa on. Yksi suuri kuluttajien turvaa lisännyt päätös oli se, että nykyisin on yritysten vastuulla todistaa myytävien tuotteissa käytettyjen kemikaalien turvallisuus, kun aiemmin (ja monessa muussa paikoin) se oli viranomaisten vastuulla valvoa turvallisuutta.
PLUS 1
Kaiken yllä olevan on turvannut se EU:n suurin saavutus: yli seitsemän vuosikymmentä kestänyt rauha. Rauha, joka on mahdollistanut niin hyvinvointivaltioiden luomisen, kuin talousyhteistyön kehittämisen, ja hiljalleen sen laajentamisen koskemaan montaa muutakin yhteiskunnan alaa. Se rauha on saavutuksistamme suurin. Siitä on pidettävä kiinni, sitä on varjeltava, eikä sitä saa pitää itsestäänselvyytenä. Siksi me tarvitsemme entistä enemmän yhteistyötä, kohtaamisia ja hyvää, yhteistä politiikkaa.
Me voimme myös käyttää sitä rauhaa ja hyvinvointia tulevaisuuden luomiseen. Kun Suomi yksin on liian pieni vaikkapa vastatakseen ilmastonmuutokseen, EU onkin jo riittävän iso vaikuttaakseen. Ja se voi myös käyttää taloudellista valtaansa vaikkapa kauppapolitiikan kautta siihen, että myös muut maat kunnioittavat ilmastotavoitteita. Jotta myös seuraavat sukupolvet saisivat nauttia kaikesta siitä, mitä yllä on mainittu.