DIREKTIIVIOPAS JA VIHAN POLITIIKKA

Heräsin tänä aamuna puhelimen kilahdukseen. Sain viestinä linkin perussuomalaisten eurovaalikampanjan “Kansalaisen direktiivioppaaseen”. Unisena sarjakuvaa selaillessani mietin kuinka vaikea laji huumori on, ja kuinka epäonnistunut yritys tässä oli kyseessä.

Nyt asiaa hetken mietittyäni olen kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä ei ole vain epäonnistunut tapa kritisoida huumorin keinoin unionin päätöksentekoa, vaan aidosti vahingollinen ja hyvin ideologinen propagandakampanja. Sarjakuvat sekä vääristelevät faktoja, että esittävät syrjiviä arvioita erilaisten ihmisten kyvyistä ja ominaisuuksista kuvan keinoin. Teksteissä ei myöskään esitetä mitään vaihtoehtoa, tai edes perusteita väitteille.

Sarjakuvan mukaan pienhiukkasdirektiivin vuoksi vaarit laitetaan vankilaan, naisten osuuden lisääminen päätöksenteossa on kilpailukyvylle haitallista, EU säätelee huumoria ja työttömyyttä ei olisi jos emme olisi unionin jäseniä. Ilmastonmuutos on myös huuhaata, on EU:n vika että tieinfra on huonossa kunnossa ja demokratia on löydettävissä vain unionin ulkopuolelta. Kuvien rasistisuutta edes mainitsematta.

Summa summarum, kaikki maailman paha tulee EU:sta ja kaikki olisi hyvin ilman sitä. Eläisimme demokraattisessa lintukodossa, jossa kaikilla olisi töitä, kaupoista saisi hehkulamppuja ja rahalla ei politiikassakaan olisi valtaa.

Totuus kuitenkin on, että työttömyys oli Suomessa todella kovaa vuosina ennen EU-jäsenyyttä, eikä nykyinen kriisikään ole EU:n tai edes euron vika, vaan EU:ssa tehdyn talouspolitiikan vika. Työllistävä, elvyttävä talouspolitiikka (eli vaikkapa se tieinfra) on kansallisen päätöksenteon alaista ja perussuomalaiset ovat myös vastustaneet kaikkia esityksiä ohjata lisää resusseja EU:lle työllistäviin toimiin. Naisten määrän lisääminen yritysten johdossa on tutkimusten mukaan jopa nostanut kilpailukykyä, ei laskenut sitä. Ilmastonmuutos on yksi suurimpia ihmiskuntaa uhkaavia asioita, joihin yksikään valtio ei yksinään pysty vastaamaan. EU:n demokratiaa pitää toki parantaa, mutta unionilla on kuitenkin ainutlaatuinen, yli kansallisten rajojen valittava parlamentti, jonka valtaa voisi myös lisätä. Tosin perussuomalaiset vastustavat tätäkin.

Ennen kaikkea kuitenkin, EU ei ole mikään itsenäisesti ajatteleva ulkoavaruudesta tipahtanut elämänmuoto, vaan vain ja ainoastaan hallinnon ja politiikan väline. Samaan tapaan kuin valtiokin. Riippuu meistä kaikista, mutta erityisesti poliittisista puolueista, mihin sitä välinettä käytetään ja miten se elämäämme vaikuttaa. Vaaleissa pitäisikin olla kyse siitä mitä unionilta halutaan, ja miten ehdokkaat sinne valituksi tultuaan siellä toimisivat. Ymmärrän, että perussuomalaiset ilmaisevat vastustavansa aivan kaikkea mitä unionista tulee, mutta mikä on vaihtoehto? Kun puolue ei kuitenkaan halua unionista erota, eikä edes eurosta, niin mitä he oikein haluavat?

Tiedän, että puuttumalla kuviin, teen juuri sen mitä niillä on tavoiteltu: jaan ne ja saan ehkä jonkun muunkin katsomaan niitä. Tarkoitus on provosoida, vahvistaa jo olemassa olevaa skeptisyyttä ja osoittaa sormella syyllistä ja suoraan sanoen, lietsoa vihaa.

Vihaa, joka ei hyödytä pitkässä juoksussa edes populisteja, jotka sen avulla nyt vaalivoittoa tavoittelevat. Ikävä kyllä kaiken suurimpia häviäjiä olisivat juuri ne, joita perussuomalaiset eniten liehittelevät. Jaksan kuitenkin uskoa, että maailman koulutetuin kansa on älykkäämpää kuin mitä populistinsa kuvittelevat ja näkevät propagandan läpi.

Tällä viikolla päätetään eurooppalaisten tulevaisuudesta. Päätämme siitä mihin yhteistä unioniamme käytämme. Joko jatkamme nykyistä kurjistus ja kiristyslinjaa, tai valitsemme kasvun ja työllisyyden suunnan. Kolmas vaihtoehto, “jytky”, joka vastustaa vaihtoehdoitta kaikkea ja ratsastaa ihmisten hädällä ja vihalla jää toivottavasti tälläkin kertaa suutariksi.

2 Comments

  1. Jani

    Eihän kyseisessä direktiivioppaassa missään nimessä väitetä, että naiset tekisivät hallaa nousemalla yrityksissä mukaan päätöksentekoon. Kritiikin kohteena on kiintiöt, jotka eivät missään nimessä edistä tasa-arvoa. Miksi pätevämmän hakijan sijaan olisi valittava ihminen, jolla on tissit?

  2. […] Sinänsä Keskustan ja Perussuomalaisten osalta tämä on hyvin ymmärrettävää. Keskusta kuuluu ALDE:n, eli parlamentin oikeistolaisimpaan ryhmään. Perussuomalaiset taas eivät vielä edes ole päättäneet ryhmästään. Europarlamentissa ryhmät määräävät tehtävää politiikkaa aivan yhtä lailla kuin puolueryhmät Suomen eduskunnassa. Äänestäessäsi Keskustaa annat siis äänesi samalla oikeistolle, ja Perussuomalaisia äänestäessäsi et edes tiedä mitä äänestät. Sekin kannattaa muistaa, että mikäli haluat Suomen eroon eurosta ja EU:sta (kuten ilmeisen moni Perussuomalaisten äänestäjistä), Perussuomalaiset eivät aja sitä. Myös Perussuomalaisten ”direktiiviopas” ja yleensäkin direktiiveihin liittyvä kampanja on täynnä asiavirheitä ja vähintäänkin kyseenalainen. […]

Comments are closed.