Toimiva, hyvä arki on meille jokaiselle tärkeää. Hyvä, turvallinen arki kun tarkoittaa hyvää, laadukasta elämää. Kunta on toimivan arjen luomisessa keskeisessä roolissa.
Kun asuminen, julkinen liikenne ja palvelut tukevat arkea, liikkumista ja harrastamista, luovat ne hyvän elämisen edellytyksiä. Näistä kaikista päätetään kunnassa. Toimiva arki rakentuu palasista, mutta on hahmotettava kokonaisuus, jotta jokaisen palasen merkitys ja mahdollisuudet tulevat näkyviin.
Minä olen kuntapolitiikassa mukana juuri siksi, että haluan olla rakentamassa toimivan arjen edellytyksiä meille jokaiselle. Toimivaa arkea, joka on myös ympäristöllisesti kestävää.
Toimiva arki – ja sen haasteet – ovat erityisen tuttuja meille ruuhkavuosien keskellä taiteileville lapsiperheille, mutta myös yhä kasvavalle määrälle yksinasuvia tamperelaisia. Kun jo puolet kotitalouksista on yhden hengen talouksia, on meidän katsottava yhä tarkemmin palvelutarjontaa myös yksinasuvien näkökulmasta.
Mitä ne toimivan arjen teot Tampereella sitten ovat?
Ne ovat esimerkiksi tulevaisuusinvestointeja, eli panostuksia toimivaan infraan, lapsiin, nuoriin ja ympäristöön.
Tulevaisuuteen investointi tarkoittaa erityisesti panostamista lapsiin ja nuoriin. Jokainen lapsi ja nuori on pidettävä mukana, syrjäytymistä on torjuttava aktiivisesti varhaisesta lapsuudesta alkaen ja koulutukseen on panostettava.
Tämä tarkoittaa niinkin yksinkertaisia asioita, kuin riittäviä resursseja neuvolapalveluihin, jotta neuvolassa voidaan käydä riittävän usein. Tai päiväkodin ja koulun sijaitsemista lähellä kotia. Ja sitä, että päiväkodilta pääsee sujuvasti töihin julkisella liikenteellä.
Se tarkoittaa myös sitä, että varhaiskasvatuksen maksut pysyvät kohtuullisina tai mieluummin laskevat. Että päiväkodeissa ja kouluissa on riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä, jotta opetus on laadukasta ja myös kiusaamiseen tai pahoinvointiin päästään puuttumaan nopeasti. Tarvitsemme riittävästi kouluterveydenhoitajia, -psykologeja ja muita ammattilaisia koulujen arkeen, jotta lapsille ja nuorille on tarjolla tukea nopeasti, mutkattomasti ja aina tarpeen vaatiessa.
Se on myös elinvoimaa ja töitä. Työllisyyspalvelut siirtyvät yhä enemmän kunnan vastuulle, eli palvelut tulevat lähemmäs ihmistä. Tämä on hyvä asia. Tampere on panostanut viime vuosina paljon työllisyyteen ja työllistäviin, elinvoimaa kasvattaviin hankkeisiin. Tästä hyödymme kaikki.
Toimiva arki on myös infraa. Se on joukkoliikenteen sujuvuutta, hyvää kaavoitusta ja miellyttäviä asuinalueita, lähiluontoa ja saavutettavia virkistysalueita. Olen ollut kuluneen valtuustokauden yhdyskuntalautakunnan jäsen ja olen siten saanut pureutua syvälle kaupunkisuunnitteluun, liikenteeseen ja siihen Tampereeseen, jota suunnitellaan nyt, rakennetaan tulevina vuosina ja joka on todellisuuttamme sitten vuosikymmenen päästä.
On todella tärkeää, että pidämme kaikessa päätöksenteossa mukana kestävän kehityksen periaatteet, katsomme rohkeasti tulevaan ja kehitämme Tamperetta kaikille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uudet asuinalueet on suunniteltava niin, että palvelut, työt ja harrastukset ovat lähellä tai helposti saavutettavissa kävellen, pyöräillen ja julkisella liikenteellä.
Vanhojen asuinalueiden peruskorjauksia ja täydennysrakentamista on suunniteltava niin, että se ottaa huomioon arjen toimivuuden ja ympäristölliset näkökulmat. Tampereelle muutetaan ja tänne tarvitaan lisää kohtuuhintaista asumista, mutta meillä on myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita alueita, joita tulee suojella nykyistä paremmin.
Kaavoituksen ja rakentamisen osalta voimme ottaa kaikenlaisten tamperelaisten tarpeet paljon nykyistä paremmin huomioon. Kuten totesin, jo puolet tamperelaisista kotitalouksista on yksinasuvia. Tampereella rakennetaankin paljon yksiöitä. Olen kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että harva meistä haluaisi asua pysyvästi miniyksiössä, vaan yksinasuvakin arvostaa asumisen laatua ja sitä, että on se makuuhuone erikseen.
Kaavoituksessa meidän tuleekin taata sekä riittävä uusien kotien rakentaminen, jotta asuntojen hinta pysyy kohtuullisena, että rakennettavien asuntojen laatu. Tällä kaudella olemme saaneet edistettyä vaatimusta isompien asuntojen rakentamisesta ja tätä tulee jatkaa. Tamperetta pitää kehittää asukkaiden, ei rakennusliikkeiden tarpeisiin.
Pandemia on muuttanut niin työn tekoa kuin asumista. Kun etätöiden oletetaan jäävän pysyvämmäksi työskentelyn muodoksi, vaatii se yhä enemmän asumiselta. Tarvitaan sekä neliöitä asuntoihin että uudenlaista pohdintaa asuintalojen yhteiskäyttötiloista. Voisiko kerrostalon alakerrassa ollakin jaettu etätyöpiste?
Ja samalla kiinnitämme yhä enemmän huomiota asuinalueiden viihtyisyyteen ja lähivirkitysmahdollisuuksiin. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus päästä luontoon kotinsa lähellä. Meidän on siis pidettävä huolta Tampereen puistoista, metsistä ja muista virkistysalueista. Pidetään siis kiinni siitä, että mm. Kauppi-Niihamassa, Pyynikillä ja Etelärannassa säilyy kaikille saavutettavaa lähiluontoa.
Tätä kaikkea on toimivan arjen rakennuspalikat. Kaavoitusta, liikennettä ja palveluita, kunnan keskeisiä tehtäviä. Valtuuston ja valtuutettujen päätettäviä asioita. Ja näitä toimivan arjen asioita haluan olla rakentamassa myös tulevana neljänä vuotena, jotta Tampereella meillä kaikilla olisi toimiva arki!