2 Comments

 1. Seppo Nousiainen

  Yritin löytää sivuiltasi kantaa terveyspalveluiden kehittämisestä kunnallisina tai ajatuksiasi yksityistämisestä. En lukenut kaikkea, mutta em. teemoja en löytänyt. Kun uskon, että terveyspalveluissa eriarvoistuminen tulee lähivuosina kaikkein eniten kasvamaan, pidän sitä kunnallisvaalien tärkeimpänä kysymyksenä itselleni. Jos olet ottanut kantaa asiaan vinkkaa mistä löydän kantojasi. Katselin taustojasi ja voisin äänestää Sinua riippuen tästä terveydenhoitoasiasta.
  Menestystä vaaleissa joka tapauksessa toivoen
  Seppo Nousiainen

  • Hei Seppo,

   En olekaan kirjoittanut aiheesta erikseen, mutta täytyykin tehdä niin vielä ennen vaaleja, koska asia on todella tärkeä. Ja nyt eletään vielä hetkiä, jolloin tulevaisuuteen voidaan tältä osin vaikuttaa.

   Olen vahva julkisten palvelujen kannattaja, koska uskon vahvan julkisen palveluntuotannon takaavan niitä yhtäläisiä mahdollisuuksia, jotka luovat pohjoismaisen hyvinvointivaltion pohjan. Uskon, että mahdollisuus niin päivähoitoon, terveydenhoitoon, kuin vanhuuden turvaan ja tarvittaviin palveluihin luovat sellaista turvaa yksilöille, joka mahdollistaa koko yhteiskunnan luovuuden, kehityksen ja turvallisuuden. Ja olen kanssasi samaa mieltä, että terveyspalveluissa tasa-arvokehitys näyttäytyy erityisen huolestuttavana.

   Olen sitä mieltä, että sote-palveluiden on oltava pitkälti julkisten toimijoiden tuottamia. Tämä ei sinällään ole ideologisen kanta, en varsinaisesti vastusta yksityistä palveluntuotantoa tai pidä osakeyhtiöitä mitenkään automaattisesti pahoina. Itseasiassa vaikkapa julkisesti omistetut oy:t voivat toimia erinomaisesti, kuten nyt vaikka Coxa tai Fimlab näyttävät. Mutta sote-palveluiden osalta on monta sellaista seikkaa, jotka puhuvat julkisen palvelutuotannon puolesta, koska yksityiseen palveluntuotantoon liittyy ongelmia, joita ei ole voitu kattavasti ratkaista. Näitä ovat esimerkiksi demokraattinen kontrolli järjestettäviin palveluihin, talouden läpinäkyvyys, julkisten varojen siirtyminen veroparatiisikytköksistään tunnetuille yhtiöille tai tietosuojaan ja hoitoketjujen toimivuuteen liittyvät asiat. Lisäksi julkinen toimija tuottaa palvelua palvelun tarpeeseen, ei voiton tavoitteluun, ja tämä on kyllä minulle iso periaatteellinen asia. Mielestäni verovarat tulisi käyttää julkiseen toimintaan, ei yksityisiin voittoihin. Yksityiset toimijat ja erityisesti kolmas sektori on tarpeen täydentävänä ja myös julkista “kirittävänä” toimijana, mutta eivät päävastuun kantajina.

   Toivottavasti tämä vastasi edes hieman, koitan kirjoitella pikaisesti ihan erikseen tästä asiasta ja minulle saa aina laittaa vaikka sähköpostilla lisää kysymyksiä!

Comments are closed.